Kaart & regio-info

"Manoir d'Auzolles"
47150 Le Laussou (Monflanquin)
Tel 0033 (0)553 012 00Het departement Lot-et-Garonne is het centrum bij uitstek om prachtige dorpjes (Bastides) te verkennen en ligt op een steenworp van prehistorische sites. De pruimen en de foie gras zijn streekeigen verwennerijen.

De Lot et Garonne vormt samen met de departementen Dordogne (Bergerac- en Monbazillacwijnen, truffels, foie gras), Gironde (Bordeauxwijnen), Pyrénées Atlantiques en Landes (oesters en zeevruchten) de regio Aquitaine.

Aquitaine kent een mild klimaat. In de winter wordt het niet veel kouder dan 10 graden. In de zomer niet veel warmer dan 30° C.

Het departement Lot et Garonne wordt wel eens de moestuin van Frankrijk genoemd. Belangrijke teelten zijn aardbeien (3 appelations), asperges, tomaten, noten (hazel-, wal- en kastanjenoten), zonnebloemen, maar wereldberoemd zijn de pruneaux d'Agen.

De veeteelt bestaat uit de bekende Blondes d'Aquitaine, geiten (kaas), ganzen en eenden (foie gras) en ... ezels. Er wordt volop gejaagd op edelherten, everzwijnen, reeën, fazanten, houtsnippen, hazen, enz.

De streek bezit een goed bewaard kunsthistorisch patrimonium. Reeds bewoond door neanderthalers en de Cro Magnon-mens (de "wieg van de mensheid"), daarna gekoloniseerd door de Romeinen (wijnbouw), werd de streek pas ontgind tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. In de 13de eeuw werden honderden versterkte dorpen (bastides) gesticht als verdedigingslinies, nu eens door de Fransen en dan weer door de Engelsen. Zeer veel van die dorpjes zijn nog authentiek met verdedegingsmuren, toegangspoorten en typische stratenpatronen (Monflanquin, Monpazier, Issigeac, Villeréal, Penne d'Agenais, Pujols, ...).